Data ultimei actualizari: 11.06.2019
Un pacient de 63 de ani din București a suferit, recent, o intervenție prin ERCP (Colangiopancreatografie Retrogradă Endoscopică), acesta fiind o intervenție minim-invazivă prin care pacienților cu obstrucții la nivelul căii biliare principale le sunt extrași calculii fără a fi nevoie de o intervenție chirurgicală deschisă care presupune riscuri mai mari și o perioadă mai lungă de recuperare postoperatorie.
De asemenea, această tehnică este folosită și la pacienții cu tumori la nivelul căilor biliare sau a capului pancreasului, în felul acesta montându-se un stent care face calea biliară permeabilă, oferind o soluție temporară sau definitivă acestor pacienți
Bărbatul de 63 de ani a fost adus la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Universitar de Urgență din București într-o stare gravă, cu febră, cu o formă avansată de icter, având calculi în cale biliară (coledocieni). Intervenția a fost realizată de o echipă multidisciplinară.
“Colangiopancreatografia Retrogradă Endoscopică (ERCP) o tehnică folosită inițial pentru vizualizarea căilor biliare, ductului pancreatic şi veziculei biliare este astăzi o alternativă modernă la intervențiile chirurgicale clasice la nivelul coledocului. Intervenția a durat aproximativ 30 de minute. Ulterior starea pacientului s-a ameliorat vizibil, această metodă permițând o recuperare rapidă și creșterea calității vieții pacientului. Este o procedură bine tolerată, minim-invazivă și având complicații minime”, spune dr El Khatib Ahed, medic primar chirurgie generală.
Pacientul a vrut să transmită și un mesaj medicilor: ”Mă simt foarte bine. Medicii sunt de nota 10, iar condițiile din Spitalul Universitar de Urgență București sunt extraordinare. Multumesc tuturor.”