17.11.2021- ZIUA MONDIALA A PREMATURITATII

Publicat pe: 17/11/2021

Astăzi, 17 noiembrie 2021, la Sala de Consiliu a UMF Carol Davila a avut loc conferința de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurității.

Perioada pandemiei a reprezentat o provocare atât pentru medicii obstetricieni, cât și pentru medicii neonatologi.

În anul 2021 la Spitalul Universitar de Urgență București s-au înregistrat 1940 de nașteri, 116 fiind gravide confirmate pozitiv cu SARS- CoV-2. Din 116 de gravide pozitive, doar 4 nou- născuți au fost confirmați COVID pozitivi. În anul 2020 doar 31 de gravide au fost pozitive, cu un nou-născut pozitiv.

În Spitalul Universitar de Urgență București, ca un centru medical de referință unde sunt direcționate multe sarcini cu risc, rata prematurității a fost superioară mediei naționale (de 9%), ajungând la aproximativ 13%. Dintre acești prematuri, aproximativ 10% sunt nou-născuți cu greutatea de sub 1.000 de grame, care necesită spitalizare de 2-3 luni de zile.  Secția de terapie intensivă neonatală din cadrul SUUB are o capacitate de 10 locuri și este dotată cu echipamente de ultimă generație necesare pentru îngrijirea prematurilor cu vârste de gestație și greutăți foarte mici (până la 26 săptămâni de gestație și 600 de grame) și a tuturor nou-născuților, indiferent de vârstă sau greutate.

Cea mai lungă durată de spitalizare în secție de terapie intensivă nou- născuți a maternității din cadrul SUUB a fost de 6 luni,  un bebeluș de 500 de grame, cu o patologie complexă, care a necesitat multe intervenții medicale.

Domnul Prof. Univ. Dr. Florin Cătălin Cîrstoiu, managerul SUUB: “Spitalul Universitar de Urgenta București este o clinică universitară de elită, un spital regional de urgență 1A,  care asigură servicii medicale de înaltă performanță. În secția de Obsterică- Ginecologie a Spitalului Universitar avem cadre medicale de excepție care au salvat foarte multe gravide venite în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgențe. Datorită medicilor de la SUUB au primit o nouă șansă la viață și nou- născuții, unii dintre ei fiind aduși pe lume înainte de termen. Secția de Neonatologie a SUUB este clasificată ca maternitate de grad III având capacitatea de a acorda îngrijiri medicale înalt calificate pentru orice fel de patologie neonatală”.

Doamna Prof. Univ. Dr. Monica Cîrstoiu, șef Clinica Obstetrică- Ginecologie din cadrul SUUB:  “În Pandemie, pe parte de spitalizare, ne-am întâlnit cu un număr mai mare de patologii severe venite în

 

Urgență, din cauza că multe paciente nu au mai făcut evaluările periodice necesare în sarcină. Extrem de important de precizat că în Spitalul Universitar de Urgență București am reușit împreună cu echipele de neonatologie să creem circuite separate. Astfel, există 3 circuite diferite: gravidă pozitivă, gravidă cu test în lucru și gravidă negativă. Pentru fiecare din aceste situații, am realizat circuite diferite, astfel încât pacientele negative și bebelușii lor să aibă o zonă separată, iar pacientele pozitive să beneficieze de aceleași îngrijiri adecvate, atât mama cât și copilul născut pozitiv Covid. Toate pacientele Spitalului Universitar de Urgență București și, bineînțeles, toți nou-născuții sunt testați ca screening prin test PCR. În acest an, numărul de nașteri de la paciente pozitive a fost de aproape 4 ori mai mare decât numărul de paciente pozitive care au născut în anul 2020. Dacă în 2020 am avut un număr de 31 de paciente pozitive, cu un nou născut pozitiv, în 2021, până în prezent, am avut 116 gravide pozitive din care 4 nou-născuți au fost și ei pozitivi la momentul nașterii”.

Doamna dr. Adriana Dan, medic șef secție Neonatologie din cadrul SUUB: “Pandemia a reprezentat o provocare pentru medici pentru soluționarea unor probleme medicale, dar și în ceea ce privește gestionarea contactului mamă- copil care a fost limitat din motive epidemiologice. Chiar dacă asta a însemnat un stres pentru mămici, siguranța copiilor a fost prioritară”.

Șef Lucrări Dr. Cătălin Cîrstoveanu, șef Clinică Terapie Intensivă  Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii MS Curie: “Astăzi, 17 noiembrie 2021, de Ziua Mondială a Prematurității, celebrăm pe cei 15 milioane de prematuri care se nasc anual la nivel mondial și pe cei 20.000 de prematuri care se nasc anual în Romania. Trebuie să ne aducem aminte de cei care sunt fericiți, sănătoși, de cei care sunt în suferință, de cei care nu mai sunt, dar, extrem de important, să ne aducem aminte de câte lucruri mai avem de făcut pentru sănătatea lor”.

În cadrul evenimentului de astăzi medicii au adus din nou în atenția publică problema prematurității, subliniind faptul că fiecare nou-născut prematur are o șansă la viață și că întreg personalul medical luptă pentru supraviețuirea lui. În mod simbolic, clădirea Universității de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” din București  și clădirea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Maria Sklodowska Curie și au fost iluminate arhitectural, mesajul proiectat fiind: ,,Împreună pentru o șansă la viață”.