08.11.2024 – Peste 1.000 de pacienți cu AVC, tratați prin trombectomie mecanică la SUUB

La începutul acestei luni, Spitalul Universitar de Urgență București a depășit numărul de 1.000 de pacienți cu accident vascular cerebral (AVC) tratați prin trombectomie mecanică.

Acest lucru reprezintă o realizare remarcabilă, având în vedere că datorită efortului comun în echipă multidisciplinară: neurologie, UPU, ATI, radiologie și neuro-radiologie intervențională, pacienții au beneficiat, de o șansă la o viață fără dizabilități sau au fost ameliorați suplimentar față de prezentarea la spital.

Procedurile de trombectomie mecanică pot asigura o șansă de reintegrare în societate a pacienților cu AVC cu ocluzie de vas mare, însă pentru realizarea lor sunt necesare echipamente de înaltă performanță și un personal medical cu o perioadă îndelungată de pregătire complexă.

În România, există o nevoie acută de specialiști capabili să efectueze trombectomii, astfel încât să poată fi oferit pacienților cu AVC accesul la una dintre cele mai eficiente metode terapeutice din medicină. Echipa SUUB prin colaborarea extraordinară dintre medicii neurologi și  medicii neurointervenționiști reușește să trateze prin proceduri de revascularizare peste 400 de pacienți cu AVC acut anual  (prin tromboliză și trombectomie)  la standarde europene.

 

În acest context, SUUB coordonează proiectul FOCUS AVC, care urmărește să îmbunătățească standardul tratamentului AVC la nivel național, punând accent pe educația, trainingul și formarea tuturor profesioniștilor implicați, de la ambulanță până la medici neurologi și neurointerventioniști.

Proiectul implică printre activitățile sale susținerea formării de noi specialiști în domeniul neuroradiologiei intervenționale. Acești specialiști vor contribui la dezvoltarea de noi centre de tratament care vor asigura o acoperire cât mai bună pentru rețeaua de tratament național și accesul uniform la tratamente de revascularizare la nivelul întregii țări pentru a reduce discrepanțele dintre unitățile sanitare în ceea ce privește îngrijirile medicale acordate pacienților cu AVC.