Data ultimei actualizari: 17.09.2019
Miercuri, 12 septembrie, la Spitalul Universitar de Urgență București, în secția de Chirurgie Plastică – Microchirurgie Reconstructivă a avut loc un atelier împreună cu o echipă de medici italieni pe tema unei tehnologii revoluționare ce permite folosirea de microgrefe bogate în celule stem adulte pentru acoperirea defectelor cutanate întinse. Prezentările au fost ținute de prof. dr. Antonio Graziano și dr. Carlo Astarita, acesta din urmă coordonând și utilizarea acestei tehnologiei în tratamentul unui pacient ars de la SUUB.
Echipa medicală a Spitalului Universitar de Urgență București îngrijește un bărbat de 52 de ani cu diabet zaharat de peste 10 ani, hipertensiv, cu obezitate morbidă și angiopatie periferică. ”Din necrozelor cutanate pe membrul inferior stâng, pacientul a necesitat o amputație până la baza metatarsienelor 4 și 5 împreună cu degetele. Era o plagă atonă fără șanse să epitelizeze. Astăzi, pacientului i s-au recoltat de la nivelul coapsei «insule» cutanate cu țesutul gras. Celulele stem împreună cu factori de creștere au fost injectate în țesuturile granulare și la nivelul plăgi plantare. Vorbim de o soluție de continuitate a tegumentului”, a declarat dr Viorica Vrancian, medic specialist în cadrul secției de Chirurgie Plastică – Microchirurgie Reconstructivă a Spitalului Universitar de Urgență București. În cazul acestei tehnologii, zona de recoltare este mult mai mică decât în cazul intervențiilor clasice, riscul de infecții și complicații este mai mic, iar pacientul se poate vindeca într-un timp mult mai scurt.
Acesta este al doilea pacient la care a fost folosită noua tehnologie. Luna trecută, tehnologia a fost folosită în premieră în secția de Chirurgie Plastică- Microchirurgie Reconstructivă de la SUUB la un pacient care avea arsuri pe 20% din suprafața corporală, la nivelul membrului superior stâng și torace posterior. La 3 săptămâni pacientul este într-o stare bună, zona afectată de arsuri refăcându-se, rapid și spectaculos, conform experienței celor care au introdus tehnologia în România .