14.02.2018

Urmare a publicarii articolului http://cetateanul.net/articol-principal/daune-spitalul-universitar-a-ramas-fara-cel-mai-scump-angiograf-dupa-un-incendiu-la-care-a-raportat-pagube-minore/ pe site-ul www.cetateanul.net si pentru o corecta informare, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti face urmatoarele precizari:

Asa cum i-a fost precizat si domnului redactor Catalin Antohe in discutia din data de 13 februarie 2018, SUUB nu a ascuns producerea incidentului din data de 05.02.2018 si a si comunicat fara sa minimalizeze, chiar din acea seara, toate implicatiile lui, dupa cum se poate vedea si pe urmatoarele link-uri:

In paralel, s-au făcut toate demersurile necesare pentru a remedia situația acestui aparat (angiograf), afectat de incendiu, potrivit reglementarilor in vigoare.

Facem precizarea ca angiograful afectat este de cel mai vechi aparat de acest fel de la SUUB, achizitionat in anul 2007, cu o valoare de inventar inițială de 4,1 milioane lei și cu valoare de inventar actuala de 0 lei si nu cel mai performat si nou aparat, asa cum este descris in articolul publicat de cetateanul.net astazi.

In prezent, SUUB dispune de încă 3 aparate tip angiograf functionale, toate fiind mai noi decat cel afectat de incediu. In articolul publicat astazi, se mentioneaza existenta unui singur angiograf in afara de cel afectat de incendiu.
Constatarea pagubei a fost făcută de către firma care asigura mentenanța angiografului, iar remedierea va consta in înlocuirea UPS-ului afectat. Angiograful va fi repus in folosință după efectuarea probelor tehnologice necesare, in cel mai scurt timp și in condiții de siguranța pentru pacient.
In aceasta perioada, urgentele sunt asigurate pe celelalte 3 aparate de care dispune Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

La nivelul instituțiilor publice exista obligativitatea încheierii unei polițe de asigurare pentru clădiri, polița care este obligatorie și pe care SUUB o deține. Pentru toate celelalte active nu exista nici linie bugetara dedicata asigurarilor si nici obligatie legala.

Conducerea spitalului nu a fost sesizată niciodata cu privire la un posibil risc de incendiu in camera de comanda a acestui angiograf. Chiar si asa, UPS-ul urma sa fie schimbat in zilele următoare conform procedurilor legale derulate in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti prin sistemul electronic de achizitii publice, procedura care este deja demarata.

Pentru toate cele patru angiografe ca și pentru toate aparatele de radiologie exista conform legii service și autorizare specifica si nu exista polite de asigurare, deoarece bugetul nu asigura si aceasta finantare si nici legea nu o prevede.

Pentru corecta informare a publicului tinem sa precizam ca managerul spitalului, Adriana Nica, a solicitat jurnalistului sa respecte procedura institutionala pentru interviu și nu a refuzat sa raspunda intrebarilor, asa cum se precizeaza, in mod eronat, in materialul publicat pe site-ul cetateanul.net.

Biroul de presa al SUUB