HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ – CAUZE ȘI TRATAMENT

Cele mai recente date statistice indica faptul ca aproximativ 45% din populatia adulta din Romania sufera de hipertensiune arteriala –  o afectiune care reprezinta principalul contributor la decesele de cauza cardiovasculara, la nivel mondial.

Conf. Dr. Roxana Darabont, medic primar cardiolog si coordonator USTACC (Unitate de Supraveghere si Tratament Avansat a pacientilor Cardiac Critici) din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti ne-a vorbit despre cauzele, complicatiile si tratamentul acestei afectiuni cunoscuta si sub denumirea de “Ucigasul tacut”:

“Ca sa putem preveni complicatiile redutabile ale acestei boli trebuie sa o diagnosticam la timp si sa o tratam corect. Ea se poate manifesta multa vreme fara sa provoace nici un fel de simptome. Prevalenta hipertensiunii arteriale creste odata cu inaintarea in varsta, dar SE POATE REGASI SI IN RANDUL COPIILOR, ADOLESCENTILOR SI TINERILOR. In consecinta, consider ca efectuarea anuala a unui control medical, chiar si atunci cand ne consideram sanatosi, reprezinta o modalitate eficienta de prevenire a multor boli, inclusiv  a celor pe care le poate genera hipertensiunea arteriala in timp.  In functie de valoarile de tensiune gasite la o anumita persoana, la un moment dat, se stabileste ritmul la care sa aiba loc verificarile ulterioare.

Hipertensiunea arteriala este definita in ghidurile de practica curenta de valori mai mari sau egale cu 140 mmHg pentru tensiunea sistolica si valori mai mari sau egale cu 90 mmHg pentru tensiunea diastolica, dar este considerata optima la valori mai mici de 120/80 mmHg.

In aproape 90% din cazuri hipertensiunea arteriala nu are o cauza precizabila la o investigatie clinica uzuala. Este denumita HIPERTENSIUNE ARTERIALA ESENTIALA. In ultimii 50 de ani cercetarea medicala a identificat faptul ca, in hipertensiunea arteriala esentiala, se activeaza mecanisme moleculare si hemodinamice complexe.

S-au dezvoltat foarte multe linii terapeutice care tintesc, fiecare in parte, aceste procese care intretin hipertensiunea arteriala. Tratamentul hipertensiunii arteriale devine cu atat mai eficient cu cat tinteste cat mai multe din verigile acestea patologice. Din acest motiv strategia actuala de tratament consta in administrarea a cel putin doua medicamente din clase antihipertensive diferite, preferabil asociate intr-o singura pastila.

Celelalte 10% din formele clinice de hipertensiune arteriala sunt cele secundare, adica sunt induse de anumite conditii patologice. Unele dintre acestea sunt afectiuni la nivel renal sau la nivelul glandelor endocrine. Desi aceste cazuri sunt rare si se regasesc in special la adultii tineri diagnosticarea lor este foarte importanta: odata cu rezolvarea situatiei care a condus la cresterea presiunii arteriale aceasta revine la normal.

SIMPTOME: In pofida a ceea ce se poate crede hipertensiunea arteriala evolueaza in marea majoritate a cazurilor si pentru mult timp fara a produce simptome. Din acest motiv hipertensiunea arteriala, ca si diabetul zaharat sau cresterile mari de colesterol, poarta denumirea de  «ucigasi tacuti». Acesta este argumentul pentru care subliniez, inca o data, importanta controlului medical periodic, la medicul de familie si prin serviciile de medicina muncii.

FACTORI FAVORIZANTI: Dintre toti factorii de alimentatie, cel mai important implicat in cresterea valorilor de tensiune arteriala este CONSUMUL EXCESIV DE SARE.  Sarea genereaza si intretine valori de tensiune arteriala constant crescute.

Ultimul studiu facut de Societatea Romana de Hipertensiune Arteriala arata ca in Romania consumul de sare este, in medie, de 12 grame /zi – in conditiile in care consumul recomandat este sub 5 grame / zi ( o lingurita). Pentru a evita aportul excesiv de sare in alimentatie nu trebuie doar sa renuntam la adaugarea de catre noi a sarii in mancare, ci trebuie sa fim atenti si la cantitatea de sare existenta in alimentele procesate pe care le consumam si la paine care contine si ea multa sare.

COMPLICATII: Hipertensiunea arteriala produce complicatii cardiovasculare. Cele mai importante complicatii legate de HTA sunt accidentul vascular cerebral si insuficienta cardiaca. De aceea, daca vrem sa le prevenim, este foarte important sa mentinem tensiunea arteriala la valori normale.

Complicatiile acestea nu se produc dupa o crestere izolata de tensiune arteriala, ci dupa o evolutie indelungata cu valorile constant crescute.

TRATAMENTUL hipertensiunii arteriale incepe cu evitarea consumului excesiv de sare. Totodata, pentru mentinerea unor valori normale ale tensiunii arteriale este importanta si activitatea fizica, intrucat favorizeaza vasodilatatia. Am fost intrebata daca mersul pe jos ar fi util. Raspunsul este: orice activitate fizica este mai buna decat deloc, mai ales daca este efectuata minimum o ora, de cel putin trei ori pe saptamana.

Hipertensiunea arteriala beneficiza de un arsenal de medicamente disponibile si in sistemul sanitar din tara noastra. Este foarte important sa se stabileasca un tratament adecvat care sa conduca valorile tensionale in domeniul celor normale,  iar acest tratament sa fie respectat de pacient.

S-a dovedit ca in aproape 40% din cazuri pacientii la care s-a initiat un tratament antihipertensiv renunta la el dupa un an. Chiar si la pacientii care urmeaza tratamentul antihipertensiv acesta poate deveni inadecvat la un moment dat si trebuie modificat pe parcurs. Tratamentul nu ajuta si nu previne complicatiile bolii daca valorile de tensiune nu sunt aduse in domeniul celor normale.