SFATURI DE LA MEDICI NEONATOLOGI SUUB PENTRU MĂMICI

Maternitatea SUUB este acreditata de mult timp ca fiind “Maternitate Prietena a Copilului” de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF, ceea ce presupune promovarea si sprijinirea alimentatiei exclusive la san a tuturor nou nascutilor, in toate cazurile in care nu exista contraindicatii medicale. Din aceste motive in maternitatea SUUB se ofera sprijin pentru alimentarea naturala a nou nascutilor prin intermediul urmatoarelor practici:

  • Internarea nou nascutului in aceeasi camera cu mama (sistemul rooming-in), cat mai precoce posibil 24/24ore
  • Initierea alaptarii cat mai precoce dupa nastere (1/2h-2h) cu ajutorul personalului medical
  • Consilierea lauzelor despre avantajele alaptarii si tehnicile de alimentare la san
  • Alimentarea la san, la cerere si ad libitum a nou nascutilor in primele zile, ori de cate ori plang, pentru a stimula secretia lactata si a deprinde tehnica de supt
  • Pentru nou nascutii care nu “cer” sa manance, alimentarea se va face la 3 ore interval, stimuland bebelusul, punandu-l la sanul mamei, eventual completarea suptului cu lapte matern muls, cu lingurita, daca suptul e ineficient
  • Invatarea mamelor cum sa stimuleze lactatia si sa isi mentina secretia lactate chiar daca, in situatii speciale sunt despartite de copiii lor
  • Nou nascutului nu i se ofera alimente sau lichide, altele decat laptele matern, cu exceptia cazurilor cu indicatie medicala; deasemenea, nu se ofera nou nascutului care suge la san tetina (biberon) sau suzeta (acestea altereaza atasamentul ulterior la san al copilului)

In anumite situatii in care mama este diagnosticata de medic ca fiind hipogalactica sau exista contraindicatii medicale pentru alaptare, medicul neonatolog va recomanda o formula de lapte praf adecvata varstei, greutatii si/sau situatiei patologice a copilului dvs., in cantitati si la interval orare adecvate.

Nu este nevoie si nu este recomandat ca parintii sa aduca de acasa lapte, biberoane, tetine, sterilizatoare, sau sa prepare formulele de lapte praf in salon, in absenta sau fara stiinta personalului medical.

Acest fapt implica riscuri legate de tipul de formula aleasa, modul de preparare, din punct de vedere al concentratiei si /sau asepsiei in momentul manipularii produselor, de corectitudinea administrarii.

Conform procedurilor interne ale SUUB, administrarea formulelor de lapte la nou nascuti se face numai la indicatia medicului neonatolog, cu mijloace sterile (lingurita, seringa sau biberon), din recipiente sterilizate in maternitate, de catre personalul desemnat pentru acest lucru. Se prefera alimentatia cu lingurita sau seringa, inainte de introducerea biberonului, datorita faptului ca modalitatea de succtiune din biberon este foarte facila, diferita de suptul la san si este demonstrat ca utilizarea precoce a biberonului descurajeaza alimentatia la san. In cazul prematurilor, sau in alte conditii, pentru siguranta nou nascutului, medicul va decide utilizarea de la inceput a biberonului.

Dr. Arina Sarbu, medic primar pediatrie in cadrul SUUB, explica AVANTAJELE ALAPTARII, atat pentru copil cat si pentru mama.

“Laptele matern este alimentul natural, ideal pentru copil, care contine toate substantele nutritive de care are nevoie bebelusul intr-o proportie optima; calitatile sale nu au putut fi egalate de nici o formula de lapte praf. Laptele de mama are compozitia perfecta, fiind considerat “Standardul de Aur”.

Avantajele alaptarii pentru copil:

  • Asigura toate substantele nutritive pentru o crestere si o dezvoltare optime
  • Intareste sistemul imunitar
  • Scade riscul de imbolnaviri acute ale tractului respirator, boli diareice, moarte subita
  • Scade riscul de anemie si rahitism la copilul mic
  • Scade riscul de obezitate, diabet zaharat, hipercolesterolemie,s.a la copilul mare / adolescent /adult,
  • Stimuleaza dezvoltarea cerebrala, copiii alaptati au IQ mai mare fata de cei alimentati artificial
  • Sustine dezvoltarea si eruptia corecta a dintilor
  • Creste atasamentul copilului fata de mama, acesta simtindu-se protejat si iubit va avea mai putine problem eemotionale
  • Sustine dezvoltarea neurologica si a organelor copiiilor nascuti prematur

Avantajele alaptarii pentru mama:

  • Contracta uterul si scurteaza durata sangerarii dupa nastere
  • Reduce incidenta anemiei postpartum
  • Scade fertilitatea si permite spatierea nasterilor
  • Scade riscul de cancer de ovar si de san
  • Reduce riscul aparitiei depresiei postpartum
  • Ajuta la arderea caloriilor, deci la eliminarea kilogramelor accumulate in sarcina
  • Este mai comod, permite flexibilitate, copilul poate fi alimentat in orice loc, nu necesita preparare sau incalzire
  • Scade costurile de ingrijire a copilului in primii ani (timp si bani)
  • Apropierea in timpul alaptarii intre mama si copil ajuta la crearea unei legaturi emotionale puternice; creste atasamentul mamei fata de copil”.
Dr Cristina Chiriac, medic neonatolog, explica IN CE TREBUIE SA CONSTEA ALIMENTATIA UNEI MAME CARE ALAPTEAZA.

In timpul sarcinii viitoarea mama acumuleaza rezerve nutritive care vor fi folosite pentru a acoperi nevoile sale crescute din timpul alaptarii. Laptele uman este considerat hrana perfecta si cea mai buna forma de nutritie pentru nou nascut. Mama nu este nevoita sa-si schimbe obiceiurile alimentare daca dieta sa este echilibrata pe parcursul zilei. Nu exista alimente complet interzise pe perioada alaptarii. Legatura de cauzalitate intre anumite alimente si aparitia colicilor la bebelus este variabila de la copil la copil.

  1. Cantitatea de lapte
    • O mama care se alimenteaza echilibrat din punct de vedere nutritiv produce cantitatea de lapte necesara hranirii copilului.
    • Cantitatea totala de lapte este influentata de factori genetici, anatomici si hormonali, dar aportul nutritive, consumul adecvat de lichide si odihna mamei pot influenta pozitiv cresterea productiei de lapte. Cantitatea de lapte creste cu cat copilul este pus la san mai frecvent.
    • Mamele pot simti senzatie de sete, mai mult ca de obicei, asa ca este indicat a avea un pahar de apa in preajma si a evita bauturile acidulate, cu mult zahar si alcoolul.
  2. Calitatea laptelui
    • Este recomandat ca mama sa manace alimente de calitate, preparate in casa; de evitat semipreparatele, alimentele congelate sau sau mancaruri preparate industrial.
    • Compozitia laptelui pe care-l primeste nou-nascutul este variabila de la un moment la altul, iar organismul mamei sesizeaza nevoia copilului si ii ofera prin lapte tot ceea ce ii trebuie. Calitatea alimentatiei mamei este importanta, dar diferite variatii in ceea ce priveste continutul de proteine, de grasimi, de lipide sau chiar aportul de lactoza nu se resimt laptele oferit copilului.
    • Mama trebuie sa consume zilnic fructe si legume proaspete si/sau putin gatite termic, proteine de calitate superioara din carne, lactate, ou, grasimi in cantitate moderata (unt, ulei masline, peste). Se recomanda evitarea dulciurilor concentrate si a grasimilor saturate. Laptele este o sursa buna de calciu dar poate cauza anumitor copii reactii alergice (alergia la proteina laptelui de vaca). O mama cu dieta complet vegetariana/vegana are nevoie de suplimentarea alimentatiei cu vitamina B12 si fier.
    • Gustul si mirosul laptelui matern sunt influentate de alimentatia mamei, permitand copilului sa se obisnuiasca cu variatia gusturilor. Daca mama prezinta alergii confirmate la anumite alimente acestea trebuie evitate.
    • Pe perioada alaptarii se evita dietele hipocalorice si dezechilibrate in scopul reducerii greutatii, deoarece pot conduce la pierderea laptelui.
    • Va incurajam sa consumati alimentele care va fac placere in cantitati moderate, observand daca exista sau nu o reactie din partea copilului, fara a tine o dieta restrictiva: Alaptarea trebuie prelungita cat mai mult posibil in beneficiul copilului si fara a crea mamei frustrari alimentare.
Dr. Cristina Buzduga, explica CE DIFICULTATI POATE INTAMPINA O MAMA CARE ALAPTEAZA, dar si ce are de facut in asemenea situatie

Multe mamici care intampina dificultati in perioada alaptarii sau au impresia ca nou nascutul este nesatul ori nemultumit renunta la alaptare. Noi le spunem ca exista solutii pentru fiecare din aceste probleme.

Principalele probleme materne sunt:

Angorjarea sanilor: Sanii angorjati (congestionati) sunt foarte plini, in tensiune cu pielea intinsa, lucioasa chiar rosie si sunt durerosi; mamelonul este aplatizat, iar laptele iese foarte greu sau deloc. In acest caz, in care sanii sunt prea plini, este destul de dificil pentru micut sa prinda sanul asa cum ar trebui. CE SE POATE FACE? Sanul trebuie eliberat putin prin colectarea unei cantitati de lapte manual sau cu ajutorul unei pompe de san, acesta devenind mai moale si mai usor de prins de catre copil. Alaptarea frecventa ajuta. De asemenea, utilizarea de comprese reci pe sani, restrictia de lichide si purtarea unui sutien mai stramt.

Sfarcuri plate sau ombilicate: aceste mameloane pot fi mai problematice, dar daca copilul este atasat corespunzator la san astfel incat sa prinda si zona din jurul mamelonului, alaptarea in aceste cazuri nu ar trebui sa fie o problema. CE SE POATE FACE? De ajutor poate fi masajul sanului. Se pot utilize si mameloane de silicon, care faciliteaza suptul.

Fisuri (ragade) : Iritatiile mamelonare apar din cauza pozitionarii incorecte la san a copilului in timpul suptului. Adica suge din sfarc, nu de pe areola mamara. CE SE POATE FACE? Durerea produsa de suptul copilului pe sanul cu ragade poate fi ameliorata prin folosirea pe termen scurt a protectoarelor pentru mameloane, ungerea cu substante grase, ce nu dauneaza copilului (lanolina sau creme speciale de mamelon).

Obstruarea canalelor galactofore: Aceasta se produce atunci cand laptele nu este drenat suficient dintr-o portiune a sanului – laptele se acumuleaza si astupa canalele. CE SE POATE FACE? Golirea sanului este esentiala pentru ca aceste afectiuni sa nu evolueze spre mastita si abces. Acest lucru se face natural, prin supturi frecvente sau extragerea laptelui se poate face manual sau cu pompa de san.

Hipogalactia maternal: Situatia lactatiei insuficiente este un termen relativ, care trebuie analizata cu atentie, in context clinic si temporal, doarece secretia lactata materna este rezultatul unui proces dinamic, influentat de foarte multi factori: starea de hidratare / nutritie a mamei, oboseala, stresul, anxietatea, momentul zilei, timpul scurs de la nastere, tipul nasterii, etc. Asa cum am mai precizat, necesitatile nou nascutului sunt mici in primele zile de viata (pe durata internarii in maternitate) si, de obicei, ele sunt satisfacute de secretia lactata materna, chiar atunci cand aceasta este redusa, situatie ce poate fi compensata printr-o frecventa mai mare a suptului (mese mai mici si mai dese).

ESTE IMPORTANT DE STIUT CA:

  • Secretia lactata in primele 24-48 de ore dupa nastere este NORMAL in CANTITATE MICA, mai ales daca nou nascutul a fost extras prin operatie cezariana
  • Aportul alimentar necesar nou nascutului la termen sanatos este de aproximativ 10ml/masa (2 lingurite), in prima zi de viata, suficient pentru 3 ore, pana la urmatorul supt
  • Nou-nascutul detine in momentul nasterii rezerve hidrice si nutritive care ii permit sa isi mentina echilibrul hidric si metabolic chiar in conditiile unui aport redus
  • Exista o scadere fiziologica in greutate (adica NORMALA si UNIVERSALA) a tuturor nou nascutilor dupa nastere, indiferent de aportul alimentar, de pana la 10% din greutatea intiala, care nu afecteaza in nici un fel sanatatea. Dupa primele zile nou-nascutul va lua in greutate progresiv (20-30g/zi sau 150-200g/saptamana).
Dr Elena Szini, medic neonatolog la SUUB, explica IN CE CONDITII ALAPTAREA ESTE CONTRAINDICATA SI CE ESTE DE FACUT:
  • In cazul mamelor care alapteaza se recomanda o atentie sporita la toate medicamentele administrate, deoarece aproape toate sunt secretate in lapte, dar concentratia si efectele asupra nou-nascutului variaza mult, astfel ca trebuie sa intrebati medicul neonatolog. Astfel, recomandarile privind tratamentul medicamentos in timpul alaptarii este de a-l evita pe cat posibil, de a utiliza produsele cu efect minim asupra nou-nascutului. Conform ghidurilor medicale, administrarea medicamentelor ar trebui sa se faca imediat dupa alaptare si apoi atent supravegheat copilul pentru a urmari eventualele reactii sau intreruperea alaptarii pe perioada tratamentului.
  • Alaptarea este contraindicata temporar in urmatoarele afectiuni ale mamei: infectii materne acute insotite de febra, tuberculoza activa, infectie cu Herpes simplex cu eruptie la nivelul sanului sau a anumitor tratamente medicamentoase. In aceste situatii se recomanda mentinerea secretiei lactate prin mulgere, aruncarea laptelui muls si reluarea alaptarii la san.
  • Este in totalitate interzisa alaptarea de catre mamele care au infectie HIV, infectia activa cu Citomegalovirus, a celor cu tratament cu antimetabolice sau substante radioactive, de catre mamele cu cardiopatie sau nefropatie acuta sau cronica si in formele grave de nevroze.
  • De asemenea, alaptarea este contraindicata in urmatoarele AFECTIUNI ALE COPILULUI: malformatii ale nasului si /sau a gurii si in cazul sugarilor cu tulburari de metabolism: galactozemie congenitala, fenilcetonurie sau tirozinemie.